ነገ ደግሞ ሚያዝያ 05/2011 ዓ.ም. በኤፍ ኤም 96.3 ሬዲዮ ሌላ ቀጥታ ውይይት ተዘጋጅቷል፤ ይከታተሉ፤ ደውለው አስተያየትና እና ጥያቄ ማቅረብ ይችላሉ። ከኤጀንሲው የእውቅና አሰጣጥ ዳይሬክቶሬት ዳይሬክተር አቶ አብይ ደባይ ከሚመለከተው ባለሙያ ጋር በመሆን የሚገኙ ይሆናል።
ሰዓት፦ ከቀኑ 7:00-8:00
ስልክ፦ 0111567484 ወይም 0111562395
የተዘጋጀው በአዲስ አበባ የመገናኛ ብዙሃን ኤጀንሲ ነው

አቶ ታፈረ ቢጠና (የጥራት ኦዲትና አቅም ማጎልበት ከፍተኛ ኤክስፐርት)
በባህር ዳር ዩኒቨርሲቲ ተገኝተው የጥራት ኦዲት ስርዓት እና አተገባበርን በተመለከተ ስልጠና በሰጡበት ወቅት
የከፍተኛ ትምህርት አግባብነትና ጥራት ኤጀንሲ ፤ 2011 ዓ.ም.

HERQA News

“በአዲስ አበባ እና በዙሪያው በተደረገው ድንገተኛ ፍተሸ ያለ እውቅና ፈቃድ ተማሪ መዝግቦ የሚያስተምር 27 ካምፓስ አግኝተናል፤ አንድ ካምፓስ ስንት ተማሪ ይይዛል ብላችሁ አባዙና ስንት ዜጋ ችግር ውስጥ እንደገባ ማየት ይቻላል፤.....”

የከፍተኛ ትምህርት አግባብነትና ጥራት ኤጀንሲ ዋና ዳይሬክተር ዶ/ር አንዱዓለም አድማሴ- መጋቢት 27/2011 ዓ.ም. በግል ከፍተኛ ትምህርት ተቋማት እየተፈጠሩ ባሉት የህግ ጥሰቶች እና የቀጣይ እርምጃዎችን በሚመለከት በተዘጋጀው መድረክ የገለጹት፤

የተጀመረው የክትትል ስራና በህገ-ወጥ ተቋማት ላይ እየተወሰደ ያለው የእርምት እርምጃ ተጠናክሮ እንደሚቀጥል የኤጀንሲው እና የሚኒስቴር መ/ቤቱ ከፍተኛ አመራሮች ገለጹ

የሳይንስና ከፍተኛ ትምህርት ሚኒስቴር ሚኒስትር ክብርት ፕሮፌሰር ሂሩት ወ/ማርያም የከፍተኛ ትምህርት አሰራር ስርአት በማዘመን ግልጽ የሆነ መረጃ ተደራሽ ለማድረግ፣ ከቴክኖሎጂ ኤንድ ኢኖቬሽን ኢኒስቲቲዩት ጋር በጋራ ቴክኖሎጂውን የማዘመን (Automat) ስራ እየተሰራ ያለ ፕሮጀክት መኖሩን ገልዋል፡፡

----------------- ------------------- ------------- -----------------
መጋቢት 05 ቀን 2011 ዓ.ም. የሳይንስና ከፍተኛ ትምህርት ሚኒስቴር ሚኒስትር ክብርት ፕሮፌሰር ሂሩት ወ/ማርያም ፣ሚኒስር ዴኤታዎች እንዲሁም የኤጀንሲው ዋና ዳይሬክተር እና ም/ዋና ዳይሬክተር በተገኙበት ኤጀንሲው እያከናወነ ባላቸውና ባጋጠሙ ችግሮ ላይ ውይይት ተካሂዷል፤ በውይይቱ በግል ከፍተኛ ትምህርት ተቋማት ላይ ድንገተኛ ግምገማ መካሄዱ እና በህገ-ወጥ ተቋማት ላይ የእርምት እርምጃ መውሰድ መጀመሩ ተጠናክሮ መቀጠል እንዳለበት እንዲሁም እርምጃ የተወሰደባቸውን ተቋማትን ማሳወቅን ጨምሮ ሌሎች የግንዛቤ ማስጨበጫ ስራዎች ተጠናክረው ሊቀጥሉ እንደሚገባቸው አቅጣጫ ተቀምጧል።

ለበለጠ መረጃ

The Higher Education Relevance and Quality Assurance Agency (HERQA) has announced that Private Higher Learning Institutions in Ethiopia need to respect and work to instill the essence of the Ethiopian constitution in the public mind.

Deputy Director General of the Agency, Tamirat Motta, told Walta Information Center that Private Higher Learning Institutions in Ethiopia need to respect and aggressively work to induce the essence of the supreme law of the land in to the grass root community.

According to the Director General, it is the constitutions currently applied in the country that opened the way that enabled to Private Higher learning Institutions in the country.

The director said so while chairing a panel discussion organized to celebrate the 11 Nation, Nationalities and People’s Day in Harari Regional State last week.

Such Panel Discussion was organized for the first time in collaboration with Association Private Higher Learning Institutions, House of Federation and Higher Education Relevance and Quality Assurance Agency.

The director said that private higher learning institutions needs to play their part in spreading the essence of constitutionalism in the minds of the public at large since its only through abiding to the principles of the constitutions the country can ensure its peace and enhance its social and economic development goals. He argued that the institutions do not need to teach law in order to discharge its institutional responsibility.

Deputy Supreme Court Public Prosecutor of Harari Justice and Security Affairs Bureau, Meseret Alemayew, said that private higher learning institution in the country has been week in respecting and spreading the spirit of the Ethiopian constitutions while presenting a paper entitled Constitution and Higher Learning Institutions in Ethiopia to the panelist gathered at Amir Abdulahi Conference Hall.

According Meseret, participating for the first time in the Nations, Nationalities and People’s Day after a decade in an organized was is a testimony to the weakness of the private higher learning institutions.

She argued that the private higher learning institute should have been be pioneer to celebrate one of the many fruits the constitutions has been bearing over the last two decay.

Modern education started in Ethiopian at the end of 19th century. However, it has been a little over two decades since Private Higher Education has started operation in the country. Ethiopian is currently home to 106 private higher learning institutions and over 35 Public Universities.